Sağlık

Taze ısırgan otu çayı nasıl yapılır? Kuru ısırgan faydaları…

İçerdiği enzim ve mineraller nedeniyle birçok ilacın içeriğinde yer alan ısırgan otu, yemeklerde ve ısırgan otu çayı olarak tercih edilmesinin yanı sıra tıp alanında da kullanılmaktadır. Dokunma gibi durumlarda kaşındırdığı ve batma hissi yarattığı için sürtünmenin zararlı olduğu düşünülse de ısırgan otu çayı içenlerin sağlığı üzerinde önemli olumlu etkileri vardır.

ISIRGANIN FAYDALARI NELERDİR?

Doğada bulunan birçok bitkinin insan sağlığı üzerinde farklı etkileri vardır. Isırgan otu da bu faydalı bitkilerden biridir. Kullanım geçmişi çok eskilere dayanan ısırgan otu, insan sağlığı için bağışıklık güçlendiricidir. İçeriğinden dolayı antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahiptir. Ayrıca ağrı kesici etkisi de bulunan ısırgan otunun faydalarını sizler için sıraladık:

  • Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur.

  • Böbrek taşı oluşumunu engeller.

  • Baş ağrılarına faydalıdır.

  • Vücuttaki ödemlerin giderilmesinde etkilidir.

  • Kan dolaşımının dengelenmesinde etkilidir.

  • Kalp sağlığı için faydalıdır.

  • İdrar yolu enfeksiyonlarını önler.

  • Solunum yolu rahatsızlığı olan kişiler için tavsiye edilir.

  • Alerjisi olanlara tavsiye edilir.

  • Gut hastalarının kullanımına uygundur.

  • Kireçlenme ve eklem ağrıları yaşayan bireyler çay olarak tüketebilirler.

  • Prostat sorunu yaşayan erkeklerin tüketmesinde fayda vardır.

  • Kemikleri güçlendirir.

  • Saç köklerini besleyerek saç derisinin hava almasını sağlar ve saçların gürleşmesini sağlar.

  • Cilt sağlığına faydalıdır.

Isırgan Otu Zararları

Isırgan otu tüketimi bozulmamış bitkilerin ortasına girmesine rağmen toplama sırasında eldiven kullanılmadığı takdirde cilt tahrişine neden olur. Ek olarak, yaygın olmamakla birlikte ısırgan otunun bir takım kayıpları vardır:

  • Terlemek

  • Mide bulantısı

  • Kusma

  • İshal

  • Isırgan otu kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri taze ısırgan otunun deriye veya yaralara direkt temasıdır.

ISIRGAN NASIL KULLANILIR?

Isırgan otu kuruduktan sonra yapısına zarar vermeden uzun süre saklanabilen bir bitkidir. Tohumları baharatçılarda, tazesi mahalle pazarlarında satışa sunulan bitki ile salata yapabilir, çayı da demlenebilir. Haşlanıp içine yoğurt katılarak salata olarak servis edilebilen bitki, haşlandıktan sonra üzerine doğranmış pırasa katılarak hamur işi olarak da kullanılabiliyor. Isırgan otu ile tohum çayı ve kök çayı da hazırlayabilirsiniz. Mutfakta yemek olarak tüketilmesinin yanı sıra kozmetik sektöründe de kendine yer bulan bitki daha çok saçlar için tercih edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu